Pomogliśmy? Daj nam +1

Tarczyca: TSH, FT4, FT3, kalcytonina, przeciwciała przeciwtarczycowe

Tarczyca: TSH, FT4, FT3, kalcytonina, przeciwciała przeciwtarczycowe

Opisane badania laboratoryjne tarczycy obejmują diagnostykę niedoczynności i nadczynności tarczycy (TSH, FT3, FT4), wykrywanie i monitorowanie leczenia raka rdzeniastego tarczycy (kalcytonina), oraz diagnozowanie autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (przeciwciała przeciwtarczycowe).

Badania laboratoryjne tarczycy



Badania laboratoryjne poziomu hormonów tarczycy służą głównie do diagnostyki nadczynności i niedoczynności tarczycy. Na ich podstawie można przynajmniej w przybliżeniu powiedzieć, co może być przyczyną zaburzeń w funkcji tego gruczołu. Stężenia hormonów TSH, FT4, FT3 wahają się u zdrowych ludzi w niewielkim zakresie, obserwuje się też spadek poziomu T4 i wzrost poziomu TSH w zimie, natomiast latem jest odwrotnie.

Tyreotropina (TSH)


norma: 0,4 - 4,0 mj.m./l

Tyreotropina to hormon wydzielany przez przysadkę, reguluje on funkcję tarczycy. Jeżeli hormonów tarczycowych (T3, T4) jest zbyt mało to przysadka zwiększa wydzielanie TSH, żeby pobudzić ją do działania. W przypadku nadmiernego wydzielania hormonów przez tarczycę, poziom TSH się zmniejsza i wyhamowuje działanie tego gruczołu.
TSH jest badaniem przesiewowym, to znaczy że w przypadku podejrzenia zaburzeń hormonalnych najczęściej wykonyne jest jako pierwsze i pozwala na wstępną ocenę. Obecnie powinno się wykonywać oznaczenie metodami III generacji, jest ona najdokładniejsza i najczulsza. Badanie służy do oceny funkcji tarczycy, monitorowania skuteczności leczenia chorób tarczycy oraz wykrywania wrodzonej niedoczynności tarczycy u noworodków.

Wolna tyroksyna (FT4) i wolna trójjodotyronina (FT3)


normy: FT4 10 - 25 pmol/l (8 - 20 ng/l)
FT3 2,25 - 6 pmol/l (1,5 - 4 ng/l)

Badania wykorzystywane są w diagnostyce chorób tarczycy, w ocenie leczenia niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy, oraz raka tarczycy. Warto zauważyć że FT4 jest dużo bardziej przydatne niż FT3, zazwyczaj do oceny funkcji tarczycy wystarcza oznaczenie jedynie TSH i FT4.

Interpretacja wyników badań TSH i FT4



Obniżony poziom tyreotropiny może wskazywać na pierwotną nadczynność tarczycy (np. choroba Gravesa-Basedowa, wole guzkowe toksyczne) gdy jednocześnie stężenie FT4 jest podwyższone lub subkliniczną nadczynność tarczycy (jeżeli stężenie FT4 jest w normie). Podwyższony poziom TSH przy wysokim stężeniu FT4 może oznaczać gruczolaka produkującego TSH lub oporność tkanek na hormony tarczycy. Wysokie wartości TSH w połączeniu z prawidłowym poziomem FT4 wskazują na subkliniczną niedoczynność tarczycy. Wzrost poziomu TSH i spadek stężenia FT4 sugerują z kolei pierwotną niedoczynność tarczycy (np. choroba Hashimoto, po leczeniu radioaktywnym jodem, po leczeniu chirurgicznym, poporodowe zapalenie tarczycy).

Kalcytonina


norma: < 2,9 pmol/l (10 ng/l)

Jest bardzo czułym i swoistym markerem raka rdzeniastego tarczycy. Służy do jego rozpoznawania i monitorowania. W przypadku nowotworu stężenie kalcytoniny we krwi może być rzędu kilkudziesięciu tysięcy ng/l. Niewielkie nawet zwiększenie poziomu kalcytoniny po operacji usunięcia raka rdzeniastego tarczycy może świadczyć o przetrwałych komórkach nowotworowych.

Przeciwciała przeciwko receptorowi TSH (anty-TSHR)


norma: < 1 j.m./l (test II generacji)

Jest to jeden z rodzajów przeciwciał przeciwtarczycowych. Podwyższony poziom anty-TSHR może wskazywać na chorobę Gravesa-Basedowa oraz orbitopatię tarczycową jeżeli rozpoznanie utrudnia brak nadczynności tarczycy. Bardzo rzadko przeciwciała te stwierdzane są u osób zdrowych. W trakcie dłuższego leczenia przeciwtarczycowego, przeciwciała te moga zanikać.

Przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO)


norma: < 50 - 100 j.m./ml

anty-TPO to kolejny rodzaj przeciwciał przeciwtarczycowych. Służą one do rozpoznawania autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, zarówno wtedy gdy towarzyszy mu niedoczynność tarczycy jak i eutyreoza czyli prawidłowa czynność tego narządu, jednak brak tych przeciwciał nie wyklucza choroby. Poziom anty-TPO może być wysoki także po leczeniu tarczycy jodem promieniotwórczym i po operacji tarczycy. Wzrost poziomu tych przeciwciał ma niekiedy miejsce u osób zdrowych więc nie jest to badanie wystarczające do rozpoznania zapalenia tarczycy. Stężenie przeciwciał wzrasta z wiekiem i jest wyższe u kobiet.

Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG)



anty-TG ma mniejsze znaczenie w rozpoznaniu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy niż anty-TPO ale zazwyczaj te przeciwciała przeciwtarczycowe są również podwyższone w jego przebiegu.

Tematy na forum związane z tym artykułem

Kalcytonina

Powiększona tarczyca

Tarczyca


Autor: MatisData dodania: 2011-06-02
Pomogliśmy? Daj nam +1