Pomogliśmy? Daj nam +1

Cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy

Cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy

Badanie poziomu cholesterolu, jego poszczególnych frakcji i trójglicerydów jest niezmiernie ważne, przede wszystkim w ocenie ryzyka rozwoju i zapobieganiu rozwojowi miażdżycy. Wykonuje się je z osocza lub surowicy krwi. Przed badaniem obowiązuje 12-14 godzinne wstrzymanie się z przyjmowaniem jakiegokolwiek posiłku. Dieta w ciągu ostatnich kilku dni przed badaniem powinna być mniej więcej taka jak na co dzień. Nie przygotowujmy się do badania w ten sposób że nagle na kilka dni wprowadzamy zdrowsze i mniej kaloryczne jedzenie, nie objadajmy się też nadmiernie, bo wtedy wynik badania może nie być wiarygodny.

Cholesterol (cholesterol całkowity - TC, cholesterol LDL, cholesterol HDL)


normy:
cholesterol całkowity 150 - 200 mg/dl (3,9 - 5,2 mmol/l)
cholesterol LDL (“zły cholesterol”) < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l)
cholesterol HDL (“dobry cholesterol”) 35 - 80 (0,9 - 2,1 mmol/l) (im więcej tym lepiej)

Cholesterol to związek chemiczny niezbędny naszemu organizmowi. Bez niego niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie a nawet przeżycie organizmu. Jest bardzo ważnym składnikiem błon komórkowych wszystkich komórek naszego ciała, z niego też powstaje wiele hormonów oraz kwasy żółciowe. Cholesterol w organizmie bierze się z dwóch źródeł, większa część tego związku wytwarzana jest przez samą wątrobę, reszta uzyskiwana jest z pokarmu.W badaniach laboratoryjnych wyróżniamy takie parametry jak cholesterol całkowity (TC), cholesterol LDL oraz cholesterol HDL.
Badanie poziomu cholesterolu jest bardzo istotne, między innymi z tego powodu że utrzymywanie się wysokiego poziomu TC oraz LDL działa miażdżycotwórczo i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (choroba wieńcowa, miażdyżca kończyn dolnych, miażdżyca tętnic mózgowych i wiele innych), natomiast wysoki poziom cholesterolu HDL działa ochronnie na nasz organizm.
Wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i LDL może wynikać ze złej diety, małej akywności fizycznej, zaburzeń genetycznych (hiperlipoproteinemii), chorób nerek, zespołu nerczycowego, cukrzycy, niedoczynności tarczycy, cholestazy (zatrzymanie odpływu żółci) oraz z nadużywania alkoholu. Natomiast obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu może wskazywać na choroby wątroby (w której cholesterol w dużej mierze jest produkowany), nadczynność tarczycy, głodzenie albo ciężko przebiegającą infekcję.

Trójglicerydy (TG)


norma: 50-200 mg/dl (0,55 - 2,3 mmol/l)

Trójglicerydy są jednymi z głównych substancji energetycznych w naszym organizmie. Ich zapasy przechowywane są w tkance tłuszczowej. Wzrost poziomu może być spowodowany zaburzeniami gospodarki lipidowej (hiperlipidemie, hipertriglicerydemie, chylomikronemia itp), nadwagą, otyłością, niedoczynnością tarczycy, cukrzycą, nadmiernym spożywaniem alkoholu, chorobami nerek, trzustki, dną moczanową, przyjmowaniem niektórych leków (zwłaszcza antykoncepcji hormonalnej, niektórych leków na serce i na nadciśnienie). Spadek poziomu trójglicerydów może wynikać z nadczynności tarczycy, niedożywienia, przewlekłego leczenia szpitalnego.
Autor: MatisData dodania: 2011-06-02
Pomogliśmy? Daj nam +1